10 rodzajów brandy
Brandy jest jednym z mocnych alkoholi, który zyskał popularność na całym świecie. Istnieją jego różne odmiany, które różnią się smakiem, techniką destylacji czy procesem fermentacji. Poznajmy bliżej brandy i jego rodzaje.
Co to jest brandy?
To mocny alkohol destylowany z wina lub sfermentowanego soku owocowego, który wyróżnia się mnóstwem nut smakowych. Nazywany jest także wypalanką lub winiakiem. Brandy to modny napój wśród wysokoprocentowych alkoholi. Wyróżnia owocowy i subtelnie słodki smak. Zazwyczaj dojrzewa w dębowych beczkach, a wówczas może mieć nuty dębowe. Francja, Portugalia, Hiszpania i Włochy są pionierami w produkcji brandy. Natomiast wiele krajów ma swoje tradycje związane z powstawaniem tego napoju. Poznajmy różne rodzaje brandy.
10 rodzajów brandy
Istnieje wiele rodzajów brandy, które różnią się procesem fermentacji, techniką destylacji czy owocami, z których powstał trunek. Popularnymi rodzajami bandy są:
Koniak to rodzaj brandy produkowany z winogron w regionie Cognac we Francji, który jest dwukrotnie destylowany i dojrzewa przez co najmniej dwa lata w dębowych beczkach.
Armagnac – napój alkoholowy wytwarzany z winogron we francuskim Armagnac. Od pozostałych brandy różni się tym, że destylowany jest tylko raz.
Applejack to amerykańska brandy owocowa, która powstaje z jabłek. Wynaleziono ją w 1968 roku w New Jersey. Doskonale smakuje jako samodzielny napój lub w koktajlach. Applejack można połączyć z wermutem, grenadyną i sokiem z cytryny.
Pisco to brandy produkowana z winogron w Peru i Chile. Według tradycji powstaje ono z 8 różnych odmian winorośli. Poddawane jest tylko jednemu procesowi destylacji w masywnych miedzianych destylatorach.
Grappa to włoska brandy wytwarzana z wytłoków pozostałych po produkcji wina. Ma mocny i aromatyczny smak.
Brandy de Jerez, zwana również brandy de sherry, to hiszpańska brandy wytwarzana z lokalnych winogron Airén lub Palomino i innych owoców. Produkowana w rejonie Sherry Triangle.
Calvados – francuska brandy z jabłek produkowana w Normandii. Powstała w XVI wieku. Na początku wyczuwalne są w niej nuty przypraw i drewna. To świetny dodatek do deseru po obiedzie.
Brandy cyspijska to ta produkowana tradycyjnymi metodami na Cyprze. Wykorzystuje regionalne owoce – białe winogrona xynisteri, które nadają alkoholowi rodzynkowego smaku. Można ją pijać samodzielnie lub z dodatkiem wody gazowanej i soku z cytryny.
Rakia to narodowy napój z krajów Bałkańskich. To brandy, którą można przygotować niemal z każdych owoców np. śliwek, moreli czy winogron z dodatkiem orzechów, miodu i ziół. Rakia różni się od pozostałych napojów alkoholowych wymienionych na tej liście tym, że można ją pić już po 3 godzinach od wyprodukowania.
Zastosowania brandy w medycynie
Dawniej brandy stosowano w leczeniu hipotermii, krwotoków i omdleń. Fani mocnych trunków twierdzą, że świetnie sprawdza się w przypadku przeziębienia, kaszlu i bólu gardła ze względu na właściwości antybakteryjne.
Jak widać brandy to popularny w wielu krajach i różnorodny trunek, który można pijać samodzielnie lub w postaci pysznego koktajlu. A dostępny jest w najlepszej hurtowni z alkoholami, w której znajdziesz także inne trunki.
