Burbon – co warto wiedzieć o amerykańskim whisky?
Burbon to jeden z mocnych trunków, który zyskuje na popularności ze względu na wyjątkowe walory smakowe. Poznaj historię burbonu, dowiedz się jak wykorzystać go w kuchni i gdzie kupić najlepszą amerykańską whisky.
Co to jest burbon?
Burbon to jeden z najpopularniejszych alkoholi w Ameryce. Nazywany jest amerykańską whisky. Musi zawierać co najmniej 51% kukurydzy w składzie i dojrzewać w zwęglonych, dębowych beczkach. A produkowany jest od XVIII wieku. Wyróżnia go oryginalny, subtelnie owocowy smak z mocnym aromatem wanilii i karmelu. Można pijać go samodzielnie, z dodatkiem wody lub jako składnik drinków i koktajli, takich jak np. Manhattan, Mint Julep czy Old Fashioned. Napój ten wywodzi się ze stanu Kentucky, słynącego z produkcji burbonu.
Burbon w historii
Za wynalazcę burbona uważa się protestanckiego duchownego Elijaha Craiga. Prawdopodobnie to on jako pierwszy używał opalonych dębowych beczek do przechowywania tego trunku. Natomiast Jacob Spears użył nazwy „Burbon” do oznaczenia alkoholu, a pochodzi ona od Hrabstwa Bourbon leżącego w Kentucky. James C. Crow czy Jason S. Amburgey mieli udoskonalić proces fermentacji tego mocnego alkoholu.
Rodzaje burbonu
Wyróżniamy różne rodzaje burbonu, a wśród nich:
- Blended whisky,
- Corn whisky,
- Rye whisky,
- Single Barre,
- Small Batch,
- Wheat whisky.
Burbon – cechy charakterystyczne
Zastanawiasz się, czym burbon różni się od whisky? Otóż:
- musi być wyprodukowany w USA;
- musi zawierać co najmniej 51% kukurydzy;
- musi być zrobiony z mieszanki zbóż;
- musi leżakować w nowych, opalonych beczkach dębowych;
- musi być destylowany;
- po destylacji musi zawierać maksymalnie 80% czystego alkoholu;
- jest pozbawiony sztucznych barwników czy aromatów.
Burbon w kuchni
Ogromna popularność tego mocnego alkoholu sprawiła, że znajduje on zastosowanie w kuchni. Kucharze cenią jego słodko-dymne, karmelowe nuty w potrawach. Świetnie się sprawdza jako składnik marynat, sosów czy deserów. Jego smak doskonale łączy się z pikantnymi potrawami. Podobnie jak sól, alkohol wzmacnia smak potraw. Burbon wyróżnia się wyjątkową głębią smaku, jakiej trudno szukać w przypadku innych alkoholi. Nie tylko podkreśli smaki potrawy, ale także wydobędzie z nich intensywne aromaty – dymu, miodu, orzecha czy karmelowej słodyczy.
Burbon podkreśli smak wołowiny, indyka, wieprzowiny i ryb. Warto łączyć go również z owocami oraz słonymi potrawami. Ciekawe połączenie stanowi burbon w domowych przetworach.
Gdzie kupić burbon?
Burbon dawniej nazywany był alkoholem dziadków. Dziś istnieje wielu miłośników tego trunku na całym świecie, dlatego zyskał on popularność w wielu krajach. Szukasz sprawdzonego sklepu z alkoholami, w którym kupisz także burbon? Zajrzyj na stronę warszawskiej hurtowni alkoholi flesch.pl i znajdź dla siebie wszystko, czego potrzebujesz.
