Grzaniec - wszystko, co musisz wiedzieć o tym napoju alkoholowym

Zimowa aura sprawia, że poszukujemy idealnego trunku, który rozgrzeje ciało w długie wieczory. Grzane wino to jeden z pysznych świątecznych napojów alkoholowych, który doskonale smakuje w okresie świątecznym i zimą. Czym jest grzaniec i jak go przygotować? W tym artykule znajdziesz odpowiedzi.

Co to jest grzaniec?

Grzane wino to rozgrzewający napój alkoholowy, który powstaje z podgrzanego wina z dodatkiem owoców i przypraw korzennych takich jak cynamon, goździki, anyż czy gałka muszkatołowa. W wielu krajach europejskich grzaniec to tradycyjny napój bożonarodzeniowy.*

*źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Grzane_wino

Historia grzańca

W II wieku w starożytnej Grecji grzane wino powstałoby przeciwdziałać marnotrawstwu. Starożytni Rzymianie także łączyli z winem owoce, zioła i przyprawy, dzięki którym grzane wino miało stać się słodsze i smaczniejsze. W średniowieczu trunek ten stał się jeszcze bardziej popularny, rozkoszowali się nim królowie. Wzmiankę o tym napoju znajdziemy także w „Opowieści wigilijnej” napisanej w epoce wiktoriańskiej przez Charlesa Dickensa. Dziś jest to popularny świąteczny i zimowy trunek, także w wersjach bezalkoholowych. To najpopularniejszy napój na jarmarkach bożonarodzeniowych.

Jak smakuje grzane wino?

Grzane wino to pyszny napój, choć jego smak trudno jest określić, ponieważ różni się w zależności od dodanych do niego owoców czy przypraw. Przygotowując go dla siebie w domu, można stworzyć owocowy, słodki czy cierpki napój według swoich upodobań.

Dodatki do grzańca

Zastanawiasz się co dodać do grzanego wina? W przepisach na grzaniec z całego świata znaleźć można:

  • plasterki pomarańczy
  • cynamon
  • anyż
  • goździki
  • miód
  • pieprz
  • żurawinę
  • rodzynki
  • gruszkę
  • grejpfrut
  • jabłko
  • skórkę z cytryny
  • przyprawę do piernika
  • imbir
  • gałkę muszkatołowa
  • kardamon
  • syrop klonowy
  • ziele angielskie
  • chili
  • wanilię
  • przyprawę do grzańca
  • alkohole (cydr, wódka, brandy)

Jak zrobić najlepszy grzaniec? Kilka prostych porad

Bez względu na to, z jakiego przepisu chcesz sporządzić grzane wino, pamiętaj o kilku istotnych zasadach.

Nie doprowadź do wrzenia wina

Wino to delikatny alkohol, dlatego wszystkie składniki grzańca zalecamy gotować na małym ogniu, ale nie doprowadzać do wrzenia.

Nie przesadzaj z ilością przypraw

Zbyt duża ilość przypraw i dodatków może zdominować smak wina. Zamiast przypraw mielonych użyj ich w całości, ponieważ zapewnią lepszy smak tego zimowego napoju.

Dodaj coś słodkiego

Miód, cukier lub syrop klonowy to istotny dodatek do wina. Również owoce są popularnym słodzikiem, który korzystnie wpływa na smak grzańca.

Przepisy na grzane wino z całego świata

Powstało mnóstwo przepisów na grzaniec na całym świecie. A można je modyfikować poprzez dopasowywanie różnych przypraw, owoców i ziół. Popularnymi rodzajami tego trunku są grzańce hiszpańskie, francuskie i niemieckie. W szwedzkim grzanym winie nie może zabraknąć wódki lub brandy, a absolutnym must-have w tureckim grzańcu jest cytryna.

Gdzie kupić wino do grzańca?

Szeroki wybór win czerwonych i białych oraz cydrów do przygotowania pysznego zimowego grzańca znajdziesz w najlepszej hurtowni alkoholi w Warszawie, która dostarcza zamówienia własnym, bezpłatnym transportem na terenie stolicy i okolic.

kulig