Hurtownia alkoholi Warszawa – Twój niezawodny partner

We Flesch Polska dbamy o to, aby nasza oferta była różnorodna i dopasowana do potrzeb lokalnego rynku. Dzięki szerokiemu asortymentowi, wysokiej jakości produktom oraz niezawodnym dostawom, jesteśmy idealnym partnerem dla Twojego biznesu. Skontaktuj się z nami i przekonaj się, dlaczego jesteśmy liderem w branży alkoholi w Warszawie!


Rodzaje mocnych alkoholi

Ludzie piją alkohol od tysięcy lat. Do dziś powstało wiele rodzajów trunków alkoholowych, które różnią się stężeniem alkoholu i smakiem. Tym różnią się na przykład piwa i wina od tak zwanych mocniejszych trunków takich, jak rum, whisky i wódka. Poznaj różne rodzaje napojów wysokoprocentowych.

Alkohol w historii

Alkohol to napój wytwarzany ze sfermentowanych ziaren, miodu, warzyw lub owoców, który znany jest od co najmniej 10 tysięcy lat. Na całym świecie istnieje wiele rodzajów alkoholi. W przypadku napojów wysokoprocentowych zachodzi bardzo specyficzny etap, który następuje po fermentacji, a jest nim destylacja. Co ciekawe, proces ten był znany już w starożytności. Niektórzy wpływowi naukowcy i chemicy stosowali destylację do rytuałów religijnych i celów leczniczych. Natomiast muzułmańscy alchemicy rozpoczęli destylację alkoholu w IX wieku. Dopiero w 1618 roku spopularyzowano ideę spożywania destylowanego alkoholu dla przyjemności. Odkrywanie świata, handel i kolonizacja rozpowszechniły tę ideę w XVII i XVIII wieku. Rozwój przyczynił się do unowocześniania procesów destylacji. Natomiast rewolucja przemysłowa zapoczątkowała erę całodobowej destylacji, dzięki wynalezieniu destylatora. W XX wieku świat był już gotowy na komercyjną destylację na coraz większą skalę.

Alkohole wysokoprocentowe

Do kategorii mocnych alkoholi zaliczane są te z wysoką zawartością alkoholu. Zaliczamy do nich trunki z zawartością alkoholu powyżej 20%. Różnią się one składnikami, metodami produkcji, smakiem czy sposobem konsumpcji.


Rodzaje mocnych alkoholi od A do Z

Istnieje wiele rodzajów alkoholi wysokoprocentowych. Zaliczamy do nich:

  • Brandy – wysokoprocentowy alkohol zwany też winiakiem, wypalanką lub wódką wytrawną.
  • Bourbon – zwany amerykańską whisky, zaliczany jest do mocnych alkoholi. Powstaje z kukurydzy oraz innych zbóż. Produkowany jest od XVIII wieku, a leżakowanie w świeżych beczkach dębowych sprawia, że zyskuje on charakterystyczny smak.
  • Gin to wysokoprocentowy alkohol z jałowca pospolitego. Powstał w XVII wieku w Niderlandach, gdzie nazwano go jenever. Jako gin zyskał popularność w Anglii. Zawiera 36-50% alkoholu.
  • Koniak – mocny napój alkoholowy typu winiak, który zawiera 40% alkoholu. Produkowany jest w okolicach francuskiego Cognac.
  • Likier – wysokoprocentowy napój alkoholowy. Zawiera 23-45% alkoholu i dostępny jest w różnych smakach – owocowych, ziołowych, korzennych.
  • Nalewka – mocny napój alkoholowy, który powstaje w procesie maceracji owoców, kwiatów, ziół lub korzeni. Istnieje wiele rodzajów nalewek – różnią się kolorem i smakiem.
  • Rum – zawiera około 37-81% alkoholu i jest produkowany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej lub melasy.
  • Śliwowica – wysokoprocentowy napój wytrawny tworzony ze śliwek węgierek.
  • Tequila to rodzaj likieru, którego głównym składnikiem jest meksykańska agawa. Najczęściej zawiera 50% alkoholu.
  • Wódka – napój spirytusowy popularny w Polsce i Rosji. Istnieją różne rodzaje wódek – czyste i gatunkowe, zwykłe, wyborowe, luksusowe, premium i mieszane. Mogą mieć od 40 do 95 procent zawartości alkoholu. Napój ten powstaje najczęściej ze zbóż: pszenicy, kukurydzy czy sorgo, a także z ziemniaków.
  • Whisky – szlachetny alkohol, który prawdopodobnie powstał w Irlandii. Wyróżniamy whisky szkocką, irlandzką czy kanadyjską. W zależności od czasu leżakowania może mieć od 36 do 50% alkoholu.

 

Wszystkie rodzaje trunków, zarówno te wysokoprocentowe, średnioprocentowe, jak i niskoprocentowe znajdziesz w najlepszej hurtowni alkoholi: https://flesch.pl .

Alkohol w historii