Nałęczowianka baner

Nałęczowianka

W 1817 roku Józef Jan Celiński, profesor Uniwersytetu Warszawskiego, przeprowadził pierwszą analizę chemiczną wody z nałęczowskiego źródła. Efektem jego badań było powstanie w Nałęczowie słynnego uzdrowiska oraz historycznych Starych Łazienek, widniejących na opakowaniach Nałęczowianki.

Nałęczowianka – akratopega ( woda podziemna, w której zawartość minerałów wynosi 500–1000 mg/dm3, a temperatura nie przekracza 20 °C. W klasyfikacji wód ze względu na zawartość związków mineralnych znajduje się pomiędzy wodą słodką a mineralną) wydobywana z ujęcia położonego w warstwie wodonośnej poziomu paleoceńsko – górnokredowego.

Nałęczowianka jest wodą niskosodową, średniozmineralizowaną, z przewagą wodorowęglanów wapnia i magnezu. Charakteryzuje się prawie zerową zawartością azotanów i azotynów, co świadczy o jej czystości chemicznej.

Nałęczowianka jest dostępna w sprzedaży w następujących odmianach: niegazowana, delikatnie gazowana, gazowana, smakowa (cytrynowa, truskawkowa).

Od grudnia 2006 roku firma „Nałęczowianka Sp. z o.o.” kontynuuje swoją działalność pod firmą Nestlé Waters Polska, Zakład Produkcyjny Nałęczów.

Nałęczowianka logo